2013. szeptember 13., péntek

Költségek kontra oo

Augusztus vége felé, mikor kezdtem szelektálni a tavalyi iskolás dolgokat és begyűjteni az ideit, egyre idegesebb lettem. Jakab minden füzetét elrakja, jól is teszi, kell a Hannának, nem ezzel van a gond. De azt már szívesen megkérdezném a kedves tanároktól, hogy lehet az, hogy egész évben mindössze 4(!) oldalt írnak egy A4-es méretű füzetbe?! Ugyanez a tanár nagy bőszen hangsúlyozza, hogy az a fontos, amit ő mond, nem a könyv... De fordítva is igaz: némely könyvet ki se nyitották a tanévben, érdekli is őket, hogy csupán 1500 Ft és 80 dkg??? (igaz, hogy mi ingyen kaptuk, de aki nem?! és velünk is cipeltették...) Ugyanezt találtam Sári fiókjában...
Másik kiakasztó a használt tankönyv. Nem lenne vele baj, ha nem kellene beleírni. Ha vigyáznak rá. Ha lenne még borítója. Ha nem lenne benne ronda vagy egyenesen obszcén firka. Ha elő se kellene venni mondjuk...
Folytassuk a tornafelszereléssel. Jakabnak év végén kellett új tornacipőt venni, mert kinőtte.... Ez persze ősszel már csak neccesen jó az egyre növekvő lábára. Mivel 9. évfolyamban kötelező a mindennapos tornaóra, minden napra kell tiszta fehér zokni (alig van, mert mindig fekete-szürkét hord, tehát vennem kellett), póló (az iskolai egyenpóló darabja 1500.-), rövidnadrág (erre szerencsére nincs kikötés). És persze cipelje ezt is mindennap a több kiló könyv meg vastag spirál füzet mellett.
Sárinak idáig megfelelt akármilyen rövidnadrág kis fehér pólóval, de ha netán csíkos volt, abból se csinált gondot a tanítónéni. Ám idén új szelek fújnak a divatban (de rég hallottam ezt a szlogent! Hihi!), piros színű tornadresszt kell vennünk. Igen, azt a műszálasat. Igen, amiben mindenki rettenetesen néz ki, amiben lehet cikizni egymást a lányoknak. Amiből kilóg a pamutbugyi oldalt. És mondom, műszálas. Majd miután megvettem az új tornacipőt és ki is pingáltam, a tanítónő közölte, csak fűzős cipőben lehet a gyerek. Na ebből még nem volt gond, mivel: Sári osztálya kb. 2 km-re kapott osztálytermet az iskola épületétől, ahol nincs tornaterem, így a tornaórát utolsó órában tartják nekik a főépületben, hogy utána már maradhassanak ebédelni meg napköziben, elvileg. A gyakorlatban idáig már 3x is átgyalogoltak a súlyos táskáikkal, tornacuccal, esernyővel, miegyebekkel, ám egyszer sem kellett átöltözni, az udvaron játszottak... Igen, a napközisek mindennap átcuccolnak. Sáriért inkább elmegyek, a minap a saját táskámban vittem pár könyvét, mert nem fért az övébe. És autóval megyek, napi 4x 3 km-t nem tudok gyalogolni, ekkora pakkokkal, bringával sem lehet, a gyerekeimet nem engedem a kamionos forgalomban kerekezni... Hát számoljuk a költségekhez a benzinköltséget is. Az igazgató úr ezt megússza, mert az ő harmadikos gyerekei a főépületben maradtak, ez evidens.
Samu elsős lett, heti 35 órában okosítja őt az állam. Több, mint Sári órái... A mindennapos tesi itt is megdobja a kiadásokat, fehér póló, piros nadrág, fehér zokni -- minden napra. És reménykedjünk, hogy van hol tornázniuk.
És a kiegészítőnek tűnő, ám nélkülözhetetlen eszközökről még nem beszéltem... Mert kell tolltartó, rendes ceruzák, színesek, amik használhatóak is, meg radír, amiből számoljunk nyugodtan heti 1-2-t, és vegyél technika-rajz felszerelést, egy jó táskát, ami kényelmes valamennyire meg erős, hogy bírja a több kiló felszerelést... És legyen egy pár jó cipője a gyereknek, meg pár váltás "kimenőruha" (sok váltás, mert a gyerekek észreveszik, ha kétszer megy egymás után ugyanabban a nadrágban... Ezért sokszor visszahajtom az egyszerhasználtat és két nap múlva adom vissza) ( ez komoly, Hannának anno sok problémája volt ebből).
Szerintem még nem végeztem. Ja persze, Jakab középiskolás, itt már tudományos számológép kell... Meg menő cuccok. Még jó, hogy Jakabnak más a menő, mint a divatos.
És most jön a kedvencem, az osztálypénz! Néhány szülő szerint sose elég, még többet kellene szedni, mert mi lesz ha.... Mi lesz??? Egyáltalán minek kell? Hogy a gyerekeknek Mikulás-csomagot vegyenek, a tanároknak virágot, na meg toronyórát jóóó nagy lánccal. Most havi 500.- a beadandó, 4 iskolás esetében azért ez durva. És persze, ha nem fizetem, kitesznek a faliújságra, mint egy  szégyenfalra, holott teljesen törvénytelen az osztálypénz szedése.
Van még papírpénz vagy fénymásolási díj, meg használati díj az eszközökre (???), a középiskolában amortizációs díj. Fizesd ki az ellenőrzőt (500.-), aminek alsó tagozatban szinte semmi funkciója nincs.
Félévente (de úgyis besűrűsödik) szállíts be egy rakat zsepit, szalvétát, wc-papírt, szappant, kéztörlőt...... De legyen a gyerek zsebében és a táskájában is, mert neki úgyse jut a közösből.
És a szabadon választható de erősen propagált színházbérletek, havi újságok, és a pénzbe kerülő tanulmányi versenyek. Mert valamiből ki kell fizetni a gyerekek jutalmát...
Biztos hiányzik még egy csomó minden, egészítsétek ki bátran!:)

És itt van Hanna, akinek nem kellett sem új ruhát, sem új táskát venni, de még füzeteket sem, nem kell tornacucc, nem kell rajzeszköz, több tucat beadandó minőségi papír.... Nincs osztálypénz. Nincs kötelező jópofizás a tanárnő névnapján. Még ballagni sem szeretne, nincs kedve elbúcsúzni azoktól a kedves osztálytársaitól, akik nem is köszönnek neki...
Ti mit gondoltok erről? Szükséges ennyit költeni, még a tanítónéni is megjegyezte: ez az ingyenes oktatás?!

3 megjegyzés:

  1. Szia, én iskolában tanítok, ahol be kell hozatni a gyerekekkel szalvétát, papírzsepit,stb... De hát azt maguknak hozzák be! Mi ezen nem nyerünk. Amikor én voltam gyerek, akkor is vittünk be minden ilyet. Erre az átkosban sem volt az iskolának saját kerete. Igen, akkor is, most is csak papíron volt ingyenes az oktatás. Nekem gyerekem is van, iskolában is dolgozom. Igen, rossz ennyit fizetni, de lehetetlen másképpen csinálni. Ne legyen benn W.C.-papír? Ne legyen minimális dekoráció? Ne tiszta tornapólót vegyen a gyerek?
    Ne akarjuk őket a szabadidőnkben színházba vinni, hogy az is eljusson, akit a szülei nem visznek valamiért? (Ez pont a hátrányos helyzetű gyerekeknek fontos, ahol a család biztos nem tudna együtt színházba menni, de egy jegyet a gyereknek még inkább kifizethetnek...) Ne vegyünk a gyereknek a napközibe egy új labdát, ha a régit szétrúgták? Ezek a dolgok pénzbe kerülnek. Nagyon nincs az iskoláknak saját pénze! Sokszor mi pedagógusok otthonról viszünk be ezt-azt, hogy legalább arra ne kérjünk. A napközis játékok zöme a kollégák gyerekeitől, a pedagógusok otthonából kerül az iskolába. Nem minden gyerek olyan szerencsés, hogy az édesanyja haza tudja vinni ebéd után. Aki 7-től 5-ig az iskolában van, az ott él gyakorlatilag, mindent ott használ és nagyon nem mindegy, hogy van e pl. fénymásolt színező, labda, játék, gyurma, tollas... amivel ezt a hosszú időt tartalmasan eltöltheti. Nem akartalak kioktatni, hiszen igazad van tulajdonképpen, de nekünk az iskolának is minden nagyon drága. A szülők elvárása meg nagyon magas tud lenni. Nekünk se könnyű, hidd el.

    VálaszTörlés
  2. Erika, igazad van, de azért igazat kell, hogy adjak a tanárnőnek is.
    Amit mindenképpen kiemelnék a Te írásodban: miért kell annyira egységesen kinézni a gyerekeknek? Miért nem mindegy, hogy milyen színű dresszben tornázik? Miért nem mindegy, hogy fűzős-e a cipője? Miért nem lehet a tavalyi füzetben folytatni az írást, ha abból csak 2-3 lap van teli? Miért kötelező a színház? Micsoda dolog, hogy a fizetni nem tudó vagy nem akaró szülőt kipellengérezik?
    Otthon valóban nincsenek extra költségek (csak ami amúgy is felmerül).

    VálaszTörlés
  3. Kedves Névtelen!
    Örülok, hogy itt vagy, a te oldaladra is kiváncsi vagyok:) igazad is van, ez sem a pedagógusok, sem a szülők hibája. Megnőttek az igények, a mi időnkben nem kellett ennyi minden, és mégis tudtunk dolgozatot írni, kaptunk színezhető lapokat és tornáztunk is. Tisztasági csomag is kellett, de az állam is adott valamennyit, ma meg nincs szappan se a wc-ben, nemhogy papír! Az oviban is hasonlóan sokat kértek, sőt ágyneműt is mi vittünk meg törülközőt.... Lassan a számlákat is a szülőkkel fizetteti az önkormányzat.
    Mindemellett el kell mondanom, hogy Szlovákiában nemcsak iskolakezdési támogatást kapnak a szülők (magyar szervezetektől!), de ingyen tankönyvet, sőt tanszereket osztanak, zsákszámra. Még ma is van festékünk és füzetcímkénk, amit évekkel ezelőtt kaptunk ott élő ismerősöktől..... Németországban pedig nemcsak a tankönyvek ingyenesek, de a kötelező olvasmányok is.
    És tényleg azt nem értem, hova követelnek még és még, amikor lassan a fenekünk is kilóg a nadrágból? Sokan az ebédet se tudják már befizetni, pedig egesz nap nem volna más, amit egyen a gyerek...
    Biztosan engem se zavarna ennyire se az osztálypénz, se más, ha nem ennyi gyereknek kellene befizetnem. Ja, és a logopédián és a fejlesztésen is egy listával fogadnak.... Ennek sosincs vége:)
    Mi is szoktunk bevinni játékot, hiába nem napközisek a gyerekek, meg ceruzát és papírt a logopédiára a várószobába, nem ezzel van baj. Hanem azt nem értem, ami nem a szülők es nem a pedagógusok dolga volna, annak hol a gazdája?? Úgy tudom, még a krétát is maguk veszik néhol a tanárok....
    Na mindegy, csak felhúzza magát az ember ezen, meg másokat, és azt nem akarom:) csak leírtam, minket hogyan érint egy iskolakezdés, nagy vonalakban.

    VálaszTörlés